Sundby Boldklubs historie. Del 1: Starten på det hele
𝐍𝐲𝐡𝐞𝐝: 𝐇𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐧 𝐨𝐦 𝐒𝐮𝐧𝐝𝐛𝐲 𝐁𝐨𝐥𝐝𝐤𝐥𝐮𝐛
I de kommende 4 uger vil der ugentligt blive udgivet dele af klubbens historie, for at skabe et indblik i, hvem og hvad Sundby Boldklub er. Hver uge vil tage udgangspunkt i et afsnit af historien på ca. 20 år og frem.
I dag publicere vi den første del, der handler om klubbens start på det hele.
Intro
Sundby Boldklubs oprindelseshistorie følger en naturlig rytme, der på samme vis sammenkobler den tidligere Boldklubben Sundby, der senere officielt omdøbte sig til Sundby Boldklub i sommeren 1945. Denne forvandling medførte ingen væsentlige forskydninger, idet klubben allerede fra starten bestod af imponerende 3 seniorhold og hele 8 ungdomshold, hvilket grundlagde en bemærkelsesværdig struktur. Den betydningsfulde kontaktperson, Hr. Martin C. Nielsen forsatte sit engagement som det primære bindeled, som tidligere i Boldklubben Sundby. En særlig nævneværdig begivenhed var den første kamp for Sundby Boldklub, der udspillede sig den 2. september 1945, hvor junior 1-holdet stolt repræsenterede klubben i en hjemmekamp mod Tårnby.
Starten på det hele (1922 - 1934)
Sundby Boldklubs rødder går helt tilbage til 1922 på Tyrolsgade, Salthomsvej og Drogdensgade. En arbejderbevægelses klub, hvor 7 unge fandt sammen for at stifte klubben der fik navnet ”Boldklubben af 1922”. Man valgte Eigil Andersen som formand, hvor det blev besluttet at klubdragten skulle være sorte short og sokker med en hvid sweater, samtidig med et kontingent kostede 25 øre. Holdet havde dog et stort problem, hvilket var de ikke havde en bane og dermed intet sted at spille. Man blev henvist til en bane på Amager fælled, der hovedsageligt bestod af et stenet og ujævnt underlag. Der kan stilles spørgsmålstegn ved kvaliteten af fodbolden taget faciliteterne i betragtning, dog kan man ikke kritisere den engagement og gåpåmod der blev investeret i. Navnet blev ændret et kort stykke tid efter til Boldklubben Sundby, da andre fodboldentusiaster i nærområdet fik samme ide. Dette betød også at lokale turneringer og mesterskaber blev en realitet, hvor de andre klubber havde svært ved at følge med Boldklubben Sundby. Man blev en del af Arbejdernes Boldspil Union (DAL) I 1933/34 sæsonen, hvor holdet samtidig ikke afgav et eneste point. Dette resulterede i klubbens største triumf nogensinde, som Københavns mestre. Senere blev spillere som Kaj Holm, Arne Nielsen og Svend A age Nielsen fra Boldklubben Sundby kaldt op til DALs landhold.